Gokart Sport története

A sportág születése:

Nem egyértelműek és valószínűleg sohasem tisztázódnak pontosan a kartozás születésének körülményei. Egyetlen dolog biztos csupán, hogy játékként indult az egész. Akár favágók, akár élelmes fűnyírógép-gyártók fedezték fel e nagyszerű játékszert, legfeljebb jó balhénak, mintsem egy sportág születésének tekintették az eseményt.
1956-tól azonban már egészen pontosan nyomon követhetők a próbálkozások. Art Ingels nevű amerikai sportember – a Curtis Kraft Company sportkocsiépítéssel foglalkozó glendale-i részlegében- elékészítette az első négykerekű játékautócskát. Ez egy végtelenül egyszerű felépítésű hokedli volt, 1,84 kW-os West Bend fűnyírómotorral.

Néhány héttel később akkora sikerrel mutatták be minden idők legkisebb és alighanem legszerényebb teljesítményű “versenyautóját” a pomonai arénában, hogy a jármű pilótája – bizonyos Duffy Livingstone- késedelem nélkül hozzálátott a Go Kart Company megalapításához.

Art Ingelsnek sem kellett sok idő az óriási üzleti lehetőség felismeréséhez. Hamarosan elkezdte Caretta nevű kartjai gyártását és forgalmazását.
Néhány hónap alatt több ezer járművet építettek és pályák tucatjait alakították ki az USA-ban. Megalakult a Go Kart Club of America, és még 1957-ben életbe lépett az a szabályrendszer, amely közel tíz évig követhető műszaki és sportszakmai példa volt szerte a világon.

Angliába is megérkezett az első öt gép. Hírből persze sokan ismerték az új amerikai “őrületet”, de hogy ebből egy-két éven belül az egyik legnépszerűbb technikai sport lesz, arra talán még az autósportok és a bukmékerek hazájában sem mertek volna fogadást kötni. Pedig 1960-ban, csak a szigetországban már több tucat különféle kartgyártó üzem működött. És akkor még hol vannak a franciák, a svédek, a lengyelek és a – a mini versenyautózás azóta is felülmulhatatlan latin virtuózai – az olaszok?
Az elképesztő népszerűség az oka annak, hogy két évvel később megalakult a kartozás nemzetközi szervezete a CIK (La Commission Internationale de Kartink), amely a FIA egyik szakbizottsága lett. Ezzel a kartozást – legalábbis bizonyos területeken – formálisan is sportágnak ismerték el, egyenrangúnak más ágazatokkal. Először persze csak Európában tekintették főhatóságnak a CIK-t, de nemsokára az egész világ gokartsportjának vezető testületét tisztelték benne.

Hamarosan megszületett a FIA/CIK egységes go-kart szabályrendszere. Ezzel egyszer s mindenkorra megfékezték a tervezésben és építésben tapasztalható összevisszaságot. Szabályosították a versenyek rendjét, a pályák kialakításának követelményeit, egyszóval megteremtették az egyenlő esélyek feltételeit. Közben javában dübörögtek az apró versenygépek a repülőtereken, a parkolókban, és mindenhol, ahol akadt néhány száz méter hosszúságú szabad terület az új sportág lelkes híveinek.

Megrendezték az első nem hivatalos világbajnokságot is 1961-ben, ahol a 100 cm3-es kategóriában az amerikai Bob Allen, a 200 cm3 géposztályban pedig az olasz G. Pernigotti szerezte meg a legjobbnak járó elismerést.
Most már semmi nem állt a hivatalos világversenyek rendezésének útjában.

1963-ban kiírták az Európai Csapatbajnokságot, 1964-ben pedig elhatározták -és elsöprő olasz siker jegyében meg is rendezték – az első egyéni világbajnokságot a klasszikus sebességváltó nélküli gépek kategóriájában. Az “abszolút” világbajnoknak azóta is e kategória legjobbját értik.
Időközben tökéletesedtek a motorok, a vázak, a gyártási technológiák. Ennek kényszerű velejárójaként azonban mind kevesebb gyártómű maradhatott versenyben a tökéletest és az olcsót összehangolni képesek csatájában. Mert arról a szinte példátlan szabályzóelemről még ma sem mondtak le a gokart humánus érzelmű szabályalkotói, hogy a sportág népszerűségét elérhető és megszabott áraival tartsák fenn.
Ennek érdekében sikeres védelmi harcot folytattak a divattal. Egy időben, amikor kezdtek elterjedni a karosszériaelemek a kartokon, nem is kis mértékben került veszélybe az egyszerűség és az olcsóság követelménye. Ezért egyetlen kategória esetében tettek ugyan, mégis sikerült megőrizni azt az alapelvet, hogy a gokart azzal szolgálja legjobban a saját érdekeit, ha elsősorban önmagára akar hasonlítani, és nem kallódik el a technikai sportok sokszínű világában.Csak így őrizhető meg az a remény, hogy a gokartozás mindig is az marad, amire létrehozták. Olcsó, minden benzinnel fertőzött számára elérhető sport, passzió és végső soron szép, izgalmas, komoly játék.

A magyarországi gokartozás története:

Közel két éve tartott már a kartozás európai diadalmenete, amikor “Mi is az a go-kart?” címmel kétoldalas szerkesztőségi cikk látott napvilágot az Autó-Motor 1960. május 15-i számában. Ábrákkal kiegészített, korrekt szakmai tudósítás volt ez a járműről, a szabályokról, az új “divathullám” hasznosságáról.
A fogadtatás minden várakozást felülmúlt, azért az autó- és motorkerékpársport “törvénytelen gyermekét” végül is a magyar Autóklub adaptálta. Az Autósport Bizottság 1961. februárjában létrehozta a szakág első vezető testületét, a Gokart Bizottságot. Nádasdi Richárd irányításával.
Tagjai: Dr. Nádasi Antal, Juhász János, Ljubicic Sándor, Kóródi Ferenc, Gyarmaty Károly és Barna Mihály voltak.
Nem lankadt az Autó-Motor lelkesedése sem. Márciusban bemutatták a szovjet gokart méretezett rajzát, amely hosszú ideig az egyetlen publikált példának számított a hazai építők körében. Az igazi lendületet mégiscsak a ferihegyi bemutató jelentette június 11-én. Osztrák és lengyel versenyzők tartottak nagysikerű hírvevő versenyt a 450 m hosszúságú, számos fordulóval tűzdelt pályán. Magyar résztvevője nem volt még ennek az eseménynek, de aligha lehetett kétséges, hogy hamarosan megjelennek az első hazai építésű járművek is.

1961 augusztusában megalakult a Fővárosi Autóbuszüzem Gokart Szakosztálya, ahol Zborai Ferenc, Szini Béla, Timkó László, Mészáros Mihály, és még jó néhány lelkes sportember kötött szövetséget az első kartok megépítésére.
Megjelent időközben a Gokart Bizottság régen várt szerkesztési ajánlata a versenyek lebonyolításával kapcsolatos szabályrendszere is.
Október 4-én ugyancsak nevezetes karttörténeti eseményre került sor a Magyar Autósport Bizottsága jóvoltából. A nagyszabású ankét 60 résztvevője szemtanúja lehetett az első hazai gép hivatalos bemutatójának. Ifj. Dabi Lajos, az Autóközlekedési Technikum III.osztályos tanulója készítette a gokartot, az IKARUS-gyárban dolgozó édesapja segítségével. A mindössze 65 kg tömegű jármű eredeti megoldások egész sorával késztette elismerésre az értekezlet részvevőit.
Két hónappal később az Autóbuszüzem, a II. sz. Autójavító és a Csepeli Papírgyár egy-egy “guruló zsámolya” is csatasorba állt azon a Műegyetemrakparti bemutatón, ahol a Dabi-féle járművel együtt, immáron négyre növekedett a hazai gokart flottilla.
És még ebben az évben – 1961. december 31-én – nyolc gokart indult el a “Récsei” garázs előtti tárolótéren rendezett első meghívásos versenyen.
Öt gépet a FAÜ kartosai készítettek elő, kettő pedig a II. sz. Autójavító műhelyében született. A nyolcadik jármű pedig ifj. Dabi Lajos Botondja volt. a Dabi-kart kivételével valamennyi versenyjármű 125 cm3-es Danuvia-motorral rajtolt, így az első futamokat követő 15 körös döntőben már “hivatalos” eredmény hirdetésre is sor kerülhetett. a 125 cm3-es futamot Morvai Árpád nyerte Lassu Gábor és a legendásan sokoldalú sportember, dr. Zsótér Bertalan előtt.
A szilveszteri versenyt követően egyre-másra alakultak a később nagyhírű szakosztályok: Szigethalmi Vasas, Danuvia, MALÉV, Jászberényi VOLÁN…

Nagy lépést tett a Gokart Bizottság is. Megszületett – a FIA által kidolgozott nemzetközi szabályok alapján – a módosított és immár véglegesnek tekinthető hazai szabályrendszer. Négy kategóriát határoztak el a sportág vezetői. 50 és 100 cm3 sebességváltómű nélküli, ill. 125 és 200 cm3-es váltós járműosztályokban.
Szabályozták továbbá a jármű fő méreteit, jellegét, a tuning mértékét, a zajszintet, a tüzelőanyag minőségét, sőt még a kialakítandó pálya méreteit is. Sajnos, egy kicsit megkésve, mert az 1962-es Országos Bajnokság kiírásáról lemaradt a sportág. Pedig négy hónappal a szilveszteri verseny után már 42 versenyző (!) nevezett a Hamzsabég úti idénynyitó összecsapásra, amelyen ismét Morvai Árpád bizonyult a legjobbnak.
A sportággal ismerkedő közönséget viszont nem a lebonyorlítás formája érdekelte, hanem sokkal inkább a versenyek újszerűsége és hangulata vonzotta a pályák szélére. A KPVDSZ szpartakiádján több mint tízezer néző ismerkedett ezzel a vadonatúj technikai sporttal.
Hogy mennyire népszerű lett alig egy év alatt a gokart, arra talán elegendő a Magyar Posta példáját említeni. Kilenc bélyegből álló autó. és motorsport sorozatában hét motorkerékpár szerepelt, egy a Formula-Junior versenyautó és egy gokart.

1963-ban megszületett a bajnoki kiírás. Ebből két beharangozó futamra került sor a Műjégpályán. februárban a jégen, márciusban a betonon.
Végre május 5-én sor kerülhetett a sportág első bajnoki összecsapására. a MALÉV SC rendezte a versenyt, a Népligetben kialakított pályán.
A meghívott osztrákok növelték ugyan az esemény fényét, de sajnos lehangoló bizonyítékát is adták “gokartkultúráink” különbségének. Szériaosztályban a jászberényi Tóth László, a sport kategóriában Marjai Tamás nyerte a nemzeti bajnokság első futamát.
Ebben az időben szinte kizárólag hazai, mégpedig Danuvia-motorokkal versenyzett a hazai gokarttársadalom.
Hamarosan Győrbe is elszáguldott a gokartos “vándorcirkusz”. Több ezer ember nézte végig a versenyt, és alighanem már akkor eldőlt, hogy éppen a Rába-parton jön létre hamarosan a magyar kartozás fellegvára.
Következett a Dunaújváros és az OB II. fordulója. Ismét ezrek álltak a vasmű bejárata előtti parkolóban, hogy megismerkedjenek a kartversenyek torokszorító hangulatával. 28 szakosztály – közöttük egyre több vidéki – 53 kartjának nevezése érkezett a szervezőkhöz, és sok olyan fiatal nevével kellet megismerkedni, akik ott először indultak versenyen. Acél, Cserny vagy Fehér Ferenc bátor vezetése már a riválisokat is elismerésre késztette.
Ezúttal is Tóth és Marjai szerezték meg a győzelmet, de a bajnoki címet 10 000 debreceni néző előtt Tóth László tudta megnyerni az OB III. futamán.
Marjai motorhiba miatt a verseny feladására kényszerült, így Garai Sándor lett a sport géposztály első magyar bajnoka.
Lengyel-magyar-osztrák verseny a Népligetben, “visszavágó” Czestochowában, bemutató Tatabányán, majd még egy osztrák-magyar – a futballmeccs alkalmával – újból a Népligetben. Ez utóbbi verseny külön érdekessége volt ifj. Dabi Lajos McCulloch-motorral hajtott gokartja, amely a hazai 100 cm3-es, ún. “fixes” osztály első és egyetlen komoly járművének számított abban az időben.
Mindenki elégedett tehát a december 8-án a Gokart Bizottság évadzáró beszámolóján. Már 30 szakosztály, és mindösszesen 135 versenyző vett részt a 12 hazai és nemzetközi versenyén.
A Bizottság mindenesetre öt bajnoki fordulót tervezett 1964-re, és igyekezett növelni a hazai és nemzetközi versenyek számát is. Ekkor készült el az ÉPFU különleges szállítójárműve, amely műhely és “szálloda” céljaira is alkalmasnak bizonyult, akár válogatott, akár egy-egy klub utaztatása esetén.
Ekkoriban indult a MAK által felajánlott “Három Város Kupája” sorozat, Berlin, Varsó, Budapest színhelyekkel. Ez lett később a Szocialista Országok Kupája, a BBK őse. Marjai, Kizman, Győri, Tóth, Erdei, Garai a korabeli válogatottak, akik már más sorozatban jobb eredményeket értek el, mint egykori tanítómestereik, a lengyelek.

Új szabályrendszer készült az új idényre. korrekt és részletes előírások születtek a versenyek egyértelművé tétele, az egyenlő esélyek biztosítása érdekében.
Ekkor azonban nyilvánosan kirobbant a Marjai-ügy, amely komoly veszélybe sorolta az egyre erősbödni látszó hazai gokartsport ügyét.
(Domján Otto: Marjai ez egyik legtelestégesebb magyar gokartos volt, mivel műlábai voltak, ez egyetlen, aki engedélyt kapott kézzel működtetni a gokart szerkezetét. ez bizonyos előnyt jelentett számára (többiek így kivételezettnek érezték a helyzetét). Erőszakos, kíméletlenül kemény vezetési stílusa az örök ellentétek melegágya volt a pályán és azon kívül is. Ugyanakkor élt-halt a gokartért, kiváló vezetői képességekkel rendelkezett, no meg egy fantasztikus motorral, amit Pekár csinált.)
Kiéleződtek a sportvezetés, a szakosztályok, a személyek körüli ellentétek, és ahogy Juhász János írta 1966 elején az Autó-Motorba: “a gyors fejlődét stagnálás és végül határozott visszaesés követte”. Hiába készül egy ragyogó forgótárcsás motor Szigethalmon, hiába jelenik meg az olcsó keréktárcsa, és hiába arat a fehér overallban megjelenő magyar csapat négy pontos diadalt a lengyelek felett Katowicében, az immáron négyéves sportág rákényszerült első válsága megoldására. 1966 márciusában végül is Motorca Imre elnökletével új bizottság alakult a régi tagokból és néhány új vezető bevonásával.
Az átalakítás lendületet adott az újabb vállalkozásokhoz. Az ÉPFU megrendezte nagy hírverő versenyét a Bosnyák téri piac betonján. Az első “Bosnyák” futamot – Zugló Nagydíját- 13-as rajtszámú, laprugóvázas gépével ifj. Dabi Lajos nyerte.
Volt azonban más újdonság is. Gokart-maratonikat kezdtek rendezni a sportklubok, próbára téve ember és gép állóképességét. Az első megbízhatósági versenyt a MÁVAUT Thán Károly utcai telepén bonyolították le. a Csepeli Papírgyár versenyzője Rácz Géza és Erdei Sándor (MALÉV) teljesített legtöbb kört a 45 percig tartó futam altt. És bár nem állak legjobban a szakosztályok motorral, további próbák következdetek.
A második győri futam külön érdekessége az volt, hogy a legtöbb futamgyőzelemmel büszkélkedő, de egyetlen bajnoki címet sem szerzett Marjai Tamás itt tartotta a fölényes győzelemmel végződő “búcsúfellépését”. Közben újabb név került a bajnoki pantheonba, Bakó László, az ÉPFU versenyzője.
1967-ben megint új névvel ismerkedik meg a szegedi közönség, a Szocialista Országok Kupájának közel 10000 főnyi nézője. Először a sorozat történetében a magyar versenyzővégzett valamelyik futam összetett ötödik helyén: Pekári Miklós.
Ez évben még elmaradt a bajnoki cím, de 1968-ban és 1969-ben már ő állt a dobogó tetején, mit a széria osztály bajnoka. Éppen úgy, mint a sport géposztályban duplázó Erdei Sándor.
Sajnos a magyar gokartozás legszomorúbb emlékű eseméyei közé tartozik egy másik szegedi verseny, a Szocilaista Országok Kupája következő, 1968.évi futama.
(Horváh György: Klaus Schurig nagyszerű formában volt aznap, egyszerűen nem lehetett legyőzni. Már csak a harmadik futam volt hátra, és látszott, hogy nagyon nagy csata lesz az NDK- és a szovjet versenyzők között… A katasztrófa már az első körben bekövetkezett…Ezután már csak egyetlen kört tett valamennyi versenyző és egy szál virágot dobott arra a helyre, ahol Schurig életét vesztette.)
Nem függ össze a katasztrófával, de az évtized végéra aggasztóan lecsökkent a versenyzők száma. 1969-bem összesen 32 értékelhető bajnoki eredmény született, ami nem kis nyugtalansággal töltöttel el a sportvezetést. Ismét új Gokart Bizottság alakult.
Szinte nincs nagyváros Magyarországon, ahol nem rendeztek gokartversenyt. Sopron, Vác, Békéscsaba, Jászberény, Veszprém mellet további két új színhely kapcsolódik be a rendezésbe. Szombathelyen 1970-ben kezdődnek az évadnyitó Húsvéti Tornák, Dunaújváros pedig a leállított szegedi nemzetközi versenyek rendezését vállalta magára.
1000 m hosszú pályát alakítottak ki a Tanácsház előtti téren, ahol hét ország élvonalbeli kartosai voltak a legnagyobb hazai gokartverseny résztvevői. No meg az a 8000 néző, aki a Szocialista Kupában elszenvedett magyar vereségért a Dunaújváros Nagydíjáért kiírt futamban Szűcs és Sebestyén Mihály nagyszerű 4., ill. 6. helyezésért vigasztalódott.
Sajnos az év végén a csehszlovákok indulásával tovább romlottak esélyeink a szocialista országok versenyében. Északi szomszédaink először csak a 3.helyet szereztek, de 1971-ben már ők nyerik az öt szocialista ország összetett csapatversenyét. És milyen körülmények között! Míg Dvorszky Nándor a MAK Autósport Bizottság nevében szűkkeblűséggel vádolja az egyre csökkenő támogatást adó vállalatokat, addig a csehszlovák TV háromórás egyenes adásban közvetítette az akkor Barátság Kupának nevezett versenysorozat utolsó, hazai futamát.
A magyar bajnokságot ezúttal senior (felnőtt) és junior kategóriában bonyolították le, ami ez évben a Csepeli Papírgyár versenyzőinek, Szücs Józsefnek és Győri Lászlónak jelentett bajnoki koszorút.
Hamarosan kiírják az ifjúsági kategóriát a 14-17 évesek számára, és a nyár elejei esztergomi versenyen már hat résztvevő indult ebben a géposztályban. Javult a helyzet, és Acél József, a Gokart Bizottság vezetője a versenyzők számának 40%-os növekedéséről számolhatott be.
Horváth György kiváló versenybírói gárdát hozott össze. Megjavultak a technikai feltételek, új 19 LE-s CZ blokkok érkeztek a válogatott versenyzők számára. Új név is kerül a bajnoki listára. A junior osztály legeredményesebb versenyzője, az akkor éppen 30 éves Nagy József, az FKFV versenyzője.
A Szántó László-Pekári Miklós versenyző-szerelő páros az eddigi legjobb nemzetközi eredményt hozta Dunaújvárosban, az összetett 3.helyet. Végül a csapat is nagyszerűen szereplet, a ceh, lengyel válogatott mögött végzett, megelőzve az NDK-t és a Szovjetuniót.
Ez volt az első aranykor. Újabb két bajnoki címet szereznek Pekáriék, a nemzetközi és a hazai versenyeink biztos pontszerzői lettek a Sebestyén-testvérek. Az osztrák Toni Zöserl elkezdi legendás dunaújvárosi győzelemmel- és ajándékosztó sorozatát, évente jönnek hozzánk az európai élvonalat képviselő Kisely-fivérek, Rjabcsikov és Dikast.
Ekkor teljesen érthetetlenül (hát mégsem aranykor ez?) megszűnik a szaksajtó érdeklődése a gokart iránt. A korábbi sokoldalnyi tudósítások helyett éppen csak az év végi eredményekről, a versenyprogramokról, legfeljebb egy-két BBK futamról érkezik vérszegény tudósítás.
Ilyen körülmények között születik Acél József nyilatkozata, amelyben arról kesereg, hogy Budapesten már nincs verseny, és szinte vádiratot olvas az “illetékesek” fejére, akik “ugyancsak vékonyan csepegtetik a támogatást”.
1976-ban pedig volt 140 igazolt versenyző és 23 szakosztály.
Dunaújvárosban 11. Sebestyén Mihály, és éves összetettben 4.hely a BBK-ban. Feltűnik és máris két bajnokságot gyűjt be a győri Nagy-dinasztia.

1978 a következő fordulópont a hazai karttörténelemben, amikor is az OTSH sportként ismerte el az autósportot, így a gokart sportot is.
Szinte egy csapásra változott a róla alkotott kép. Megalakult az MAMSZ, Tóth István elnökletével, főtitkár pedig a MAK Sportosztály eddigi vezetője, Nádor István lett.
Létrejön a Gokart Szakbizottság, Dvorszky Nándor irányításával.
Teljesülni látszanak a régóta féltve őrzött titkos álmok. Nádor István az ígéri, hogy egy év múlva pályaversenyek lesznek a Velencei-tavi Közlekedési Parkban.
Dunaújváros már a 10. nagy nemzetközi versenyét rendezi, a hazai gokartosok közül egyre többen ismerkednek meg a nyugati motorokkal. 92 értékelhető eredményt mutat az évadzáró bajnoki táblázat. Megint két Nagy, Kesjár, ifj. Sebestyén Ferenc az élen.
Hamarosan az új bizottság legtöbb eredményre jogosító kezdeményezésébe életet lehetnek. Elindul az ún. úttörő kategória a 12-14 éves versenyzők számára. a párját ritkító elképzelés rendkívül fontos lépés volt az utánpótlás biztosítására

A szezon indulásakor a legendás Szombathelyis Húsvét idején sajnos még nincs épített pálya, sem Velencén, sem máshol.
Az olomouci Sigma GP-n viszont a győri Nagy László élete egyik legjobb eredményével 2. lett egy svéd gokartos mögött, nagyszerű ellenfelek egész sorát megelőzve. A másodosztályú bajnoki cím várományosa Kesjár Csaba alulmaradt a versenyben, Bydgoszcban viszont ő az eredményesebb, 24. az első, szocialista országban rendezett C-kategóiás EB-futamon. Nagy László a 26., Nagy József a 31. Érdekesen alakult viszont a bajnoki sorrend az I. osztályban. Jószef győz, Laci a 2., Sebestyén Mihály a 3.

Nagy év volt 1979 is.Összesen 127 értékelhető eredmény született, immáron hat kategóriában. De talán a legnagyobb esemény, hogy elkészült a győri tanpálya, amely nemzetközi gokartversenyek rendezésére is alkalmas. Ez volt az első kiépített pálya Magyarországon, pontosan 18 évvel az igény megjelenése után!
Még alig fogta fel a sportág a győri tanpálya születését, máris jelentették, hogy elkészült a kecskeméti DUTÉ európai színvonalú gokartstadionja.
Ugyancsak fejlődik a járműállomány. Bejön az új 250 cm3-es géposztály. Egyre több Rotax tűnik fel a versenyeken. Volt 28 szakosztályunk és több mint 150 licences versenyzőnk.
Három évvel azután, hogy Kesjár Csaba először nyert ifi bajnokságot 1980-ban, 18 évesen a magyar nemzetközi kategória bajnoka lett.
Összesen 34, 12-14 éves úttörő indult a bajnokságban. Lengyel Attila nyerte a sepciál kategóriát, Magyar Róbert pedig a széria bajnokságot, az 50 cm3-es Simson-osztályban.
hamarosan összevonták ezt a két csoportot, és 1981-től a következő hét kategóriában nevezhetett a meglehetősen szép számú versenyzőgárda:
50 cm3-uttörő, 125 cm3, ifi, 125cm3 széria és 250 cm3 széria osztály. Volt egy 125 cm3 nemzeti licences kategória és a C-2 ill. C-1 nemzetközi licences osztály.

1982-ben hat versenyt pályán, de hetet még mindig a városok útjain bonyolítottak le. A legtöbb futamot is talán éppen ebben az évben rendezték.
Ez időben indult a Duna Kupa versenysorozat, amely három év tündöklés után megszűnt.
Megszületett viszont az addigi legnagyobb magyar BBK- siker, Nagy László megnyeri a kecskeméti futamot, míg József a 4.helyen végez az összetett versenyben. A magyar csapat – először a sportág történetében. második lesz a csehszlovákok mögött.
Mindez 1983-ban történt, amikor is kiírták a A-100-as kategória versenyeit, amelyben az első győztes Lengyel Attila volt, Nagy József ki tudja hányadik bajnoki címét szerzi.
Lachmann a C-2-ben, Tokár és Palczert a másik két C osztályban győz. Kozák nyeri az E-250-es bajnokságot.

Kesjár János ifj-Junior C (’90 bajnok)

Németh Csaba Kadet-CT (’90 bajnok)

Farkas Csaba Nemzeti-E (’90 bajnok)

Lassan kiszorulnak a versenyek a városokból. a felszabadulási Kupa elnevezésű pécsi összecsapás volt az utolsó eseménye a 22 éve tartó patinás szériának.
Nem lehet tudni pontosan, hogy a túlzott óvatosság, vagy a kérlelhetetlen városatyák szigora szorította meg a gokartversenyeket a kiépített pályák biztonságot adó, zárt kapui mögé. de tény, hogy 1985-ben már egyáltalán nincs utcai verseny. Bár 120 körül volt az indulók száma, a pályán rendezett versenyek nézőszáma mégis katasztrofálisan csökkent.

1985. január 1-étől simét változás történik a MAMSZ-ban. Sipula István lesz az elnök, a főtitkár pedig Nádasdi János.
a Gokart Bizottsgág új rendszert léptetett életbe, amely elődöntökre és döntőkre egyszerűsíti a futamok lebonyorításának rendjét.
Ez az év hozza egyébként a legnagyobb sikert a BBK-ban. Szigetvári Mátyás megnyeri mindhárom futamát, a magyar csapat pedig a kecskeméti összesített pontversenyt.
Érdekes, hogy a bajnokságban Szigetvári csak a harmadik lett a C-2-ben Farkas Tibor és Nagy László mögött. Megint Nagy József nyerte a C-1-et Sárközi Zsolt pedig az ifjúságiak versenyét, míg a legkisebbek között Szenics Gábor diadalmaskodott.
Nem véletlen az sem, hogy a pálya a kartozás fellegvárává tette Kecskemétet.
Egy évvel később is a DUTÉP bizonyult a legeredményesebb magyar szakosztálynak. a nyolc kategóriában megnyerhető bajnoki címek ugyancsak a kecskemétiek kapták meg Farkas, Cséplő, Kocztur és Szenics személyébe.
Két bajnokságot vitt haza Szász László, aki egyúttal az 1986,évi abszolút gokartbajnoki címet is megszerezte.
Fogynak a versenyzők, és sajnos tovább csökken a nézőszám is. Az újságok ez idő tájt inkább a sokkal kifizetődőbb Forma1-el foglalkoznak, úgyhogy csaj néhány rövid tudósítás lát napvilágot a gokartról.

Az ennél jóval nehezebb körülményeket is megért gokartsport mindemellett kiváló erőket tart életben Kecskeméten és Győrben is. Az 1986-os győri BBK vagy az 1987-es kecskeméti CIK Tropheanemcsak az elvárás színvonalát, de a megvalósítás módját illetően is igazi profi munkának számít, főként az utóbbi verseny előkészítése és megrendezése, amely a hazai gokartsport történetének eddigi legnagyobb eseményének bizonyult. A csaknem tökéletesére sikerült rendezvénynek köszönhet, hogy 1988-ban a MAMSZ és Kecskemét kapta a Formula C, ill. Intercontinental C világ és Európa-bajnoki futamának rendezési, ill. lebonyolítási jogát.

Tavali Péter Nemzeti-C (’90 bajnok)

Ifj. Vér István (’90 bajnok)

Felhasznált irodalom:
Tóth Lajos: Gokart – Műszaki Könyvkiadó, Budapest 1988